Prezentacija Shappe

ShaPPa ni za vsakogar.

ShaPPa je za posebne ljudi, ki hodijo po svetu z odprtimi očmi in poskočnim korakom. Za pustolovce in za adrenalinske norce. Za lenobe in za radovedneže. Za mlade in za stare. Za samske in za zaljubljene. Zaljubljene v druge kulture in zaljubljene v drugačne ljudi.

ShaPPa pa je tudi za iskalce zgodb. Domov bo prinesel vsak svojo. Posebno in enkratno. V njih nastopaš ti in ShaPPci: Rok, Sašo, Fedr, Niks, Jan, Urška, Manca, Matej, Tina, Sebastjan, Lado in še en Jan. Oni so škratje, divje reke, menihi, gorske poti, vodni bivoli, radovedne opice, ki kradejo banane in sonce, ki vedno sije nad nami.

Ponujajo ti tvojo zgodbo.


Tko smo ShaPPci / kontakti

KofoRok Kofol – Kofo, g: 041–770617, e: rok@shappa.si
Prvič me je na daljšo pot odpeljala mama in sicer v vzhodni Berlin, še v trebuhu. Takrat sem se cel dan matral, da bi končno ugledal luč sveta. Čezocean sem prvič obiskal leta 1994. V Južni Ameriki sem po tem preživel več kot tri leta in znanje španščine me je poneslo v marsikateri dom; Azija me je presunila z drugačnimi kulturami; Afrika me je prevzela s svojo prvobitnostjo. Pravijo, da je povsod lepo in da je doma najlepše. Ampak jaz o tem že dolgo nisem več prepričan.

 

SaleSašo Klep, g: 041–370087, e: saso@shappa.si
Ko smo pokopali banko SIB sem se spomnil na Kofota in na najina skupna potovanja. Vsedla sva se in popila kar nekaj lajtkov... in ShaPPa je prešla v puberteto. Bolj kot prvo potovanje mi bo v spominu ostala prva skupina, ki sem jo odpeljal. Mislil sem si, da nikoli ne bom dober ShaPPec, a zdaj postavljam standarde za ShaPPce ;-) Večino časa preživim v Srednji in Južni Ameriki, kjer se počutim že kot doma, saj sem zadnja leta večkrat spal tam, kot v svoji postelji.

 

FedrGregor Födransperg – Fedr, g: 041–648522, e: fedr@shappa.si
Potovanje z nahrbtnikom okoli sveta me je najprej poneslo v jugovzhodno Azijo, nato pa še v Mehiko, Belize in Gvatemalo. V slednji sem sedem mesecev preživel kot treking vodič. Nato sem šel peš čez divji zahod ZDA in prehodil 4220km, od Mehike do Kanade. Sledili sta avanturi na kolesu: leto kolesarjenja po Sredozemlju in pa kolesarjenje po Afriki, od rta Dobre nade do Kilimandžara. Kaj bo sledilo, še ne vem. Vem pa, da je fajn potovati s prijetnimi ljudmi.

 

NiksNikola Klašnja – Niks, g: 051–351341, e: niks@shappa.si
Potovati sem začel dokaj pozno, saj sem bil v osnovni šoli prikrajšan za čudovite nakupovalne izlete v Celovec, Palmanovo in Ponterosso. No, kljub temu sem se že v srednji šoli naučil, kako z dvesto markami preživeti teden dni v vzhodni, nato pa še teden v zahodni Evropi. Sledila je pot do Tunizije, po kopnem in vodi, za skoraj nič denarja. Po tem kvazi podvigu sem ugotovil, da lahko zanimiva in poceni potovanja organiziram in delim z drugimi tudi sam.

 

Jan MJan Marincelj, g: 041–458986, e: jan@shappa.si
Sla po vagabundstvu je velik del ljubezni. Pol vandrovske romantike ni nič drugega kot pričakovanje pustolovščine, druga polovica je nezavedna sla po spreminjanju. Popotniki smo vajeni gojiti ljubezenske želje zavoljo njihove neuresničljivosti, vajeni smo igraje razdeliti tisto ljubezen, ki pravzaprav pripada ženski, gori, globeli, beraču, govedu, metulju. Mi ločimo ljubezen od predmeta. Tako kot v potovanju ne iščemo cilja, temveč le užitek potovanja samega. (H. Hesse)

 

sebaSebastjan Šoba, g: 041–606102, e: seba@shappa.si
Potovanja obračunajo s predsodki, stereotipi in ozkoglednostjo. Z njih prinesem le malo spominkov. Več so mi vredni spomini, občutek popolne svobode, nepozabni prizori, spoznanja in prijateljstva. Jasno mi je, da čez 30 let ne bom obžaloval odločitev in potovanj, ki sem jih opravil, temveč tista, ki jih nisem. Pred tem skokom s 111 metrov nad Zambezijem (na fotki) sem se spraševal, kaj mi je tega treba?! Po njem lahko napišem: občutke moraš doživljati, ne prevzemati.

 

Jan PetretičJan Petretič, g: 031–285255, e: janjan@shappa.si
Pot presežkov vodi v palačo modrosti. (Blake) Presežkov na kavču seveda ni bilo, zato sem se kmalu odpravil po Indiji in širni Aziji, ter podlegel čarom daljnega vzhoda. In se znova in znova vračal. Usoda me je kmalu zatem vodila v južno Ameriko. Zdaj se velikokrat zalotim, kako odštevam dneve, ko bom lahko ponovno kje drugje, samo da nisem doma.

 
 

ladoLado Rot, g: 041–377030, e: lado@shappa.si 
Sem popotnik, ki sledi zvezdam, a včasih se zgodi tudi obratno. Živim svoje sanje. V življenju mi je pomembna pot in ne cilj, kar naj bi bilo bistvo potovanja. Moje življensko potovanje po Aziji je obrodilo multimedijsko knjigo »Matahari – Oko dneva«, Afrika me je prizemljila in mi predstavila edinega Boga, za katerega vem, da obstaja – Naravo, medtem ko sem v Južni in Srednji Ameriki v ritmih salse in druženju z rastami dojel bistvo bivanja.


Naša potovanja in izlete peljejo ali organizirajo tudi:
Duško M DuswamiUrška KolarTina PodobnikMatej Šetina, Manca ČarmanRobert Jakša in Miro Škorjanc.


Opći uvjeti i karakteristike putovanja

ČolnPotovanja s ShaPPci so posebna potovanja, na poseben način.

Potuje se z javnimi prevoznimi sredstvi, ki so lahko pravi luksuz ali pa tipični čiken bus. Hoteli so nižjega cenovnega razreda, a preverjeni in povsem solidni za bekpekersko srenjo. Kategorizacija prevozov in namestitve je omenjena pri vsakem programu posebej.

Večino plačujemo sproti, na licu mesta, po cenah, ki jih priborimo za našo skupino. Prednost je, da smo kot skupina veliko fleksibilnejši in pa, da če ti ni do kakega izleta ali recimo zboliš, pač tega izleta ne plačaš.

Preden gremo, je potrebno plačati letalske karte, eventuelne vize (vize uredimo tudi mi) ter prevoz do letališča in nazaj, če se zanj odločiš (to delajo za skupine zunanji sodelavci in plačilo gre njim). Prevoz na letališče in z njega organiziramo na skupno željo in zaradi razmer na cesti, kot so promet, vreme, prevoznik, šofer,... agencija ne prevzema krivde, v kolikor bi ne prišli pravočasno na letališče.

Pred odhodom plačaš tudi strošek organizacije in spremstva za potovanje, za kar poberemo od 250–550 EUR. Od tega se 150-300 EUR vplača kot akontacijo oz. rezervacijo – ko je vplačano minimalno število akontacij (ponavadi 12, odvisno od programa), se potovanje potrdi. Po tem akontacije NE vračamo, v kolikor je to manj kot 180 dni pred odhodom. Akontacija velja eno leto za potovanje, za katero je bila vplačana (tudi v primeru, ko ne greš na potovanje). V primeru odpovedi potovanja akontacijo v roku 8 dni od odpovedi vrnemo.

V primeru, da je prijavljenih manj kot minimalno število popotnikov, se lahko znesek za organizacijo in vodenje poviša (do 150 EUR na osebo: v primeru, da se vsi prijavljeni s tem strinjajo). Druga alternativa je odpoved potovanja in v tem primeru vplačane akontacije vrnemo. Stalnim strankam v primeru manjšega števila potnikov od minimalnega in naši potrditvi skupine ob nespremenjeni višini zneska za organizacijo in spremstvo, popusta ne priznavamo.

Če potnik ob prijavi predvideva, da se zaradi določenih okoliščin potovanja morda ne bo udeležil, lahko sklene zavarovanje odpovedi turističnega potovanja pri kateri izmed zavarovalnic. Zavaruje lahko delno le letalsko karto ali pa organizacijo in vodenje, ali pa celotni aranžma. Potnikove pravice se iz naslova odstopnine uveljavljajo pri tej zavarovalnici, pri čemer se uporabljajo splošni pogoji zavarovalnice. Toplo priporočamo tudi zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (pravzaprav je neumnost iti na pot brez).

Prijave pobiramo preko mejlov in sicer je za vsako potovanje napisano, komu poslati prijavo. Za katerokoli potovanje se lahko prijaviš tudi na rok@shappa.si.

Za nemoteno delo in urejanje vseh formalnosti ob prijavi napišite svoja ime in priimek tako, kot to piše v potnem listu, s katerim boste potovali. Ko dobite vse dokumente v roke ali na mejl, še enkrat preverite vse vaše podatke. Za izdajo računov vplačane akontacije in drugega dela za organizacijo in spremljanje na potovanju potrebujemo naslov stalnega prebivališča, datum rojstva, številko pasporta in gsm. Poleg tega ob prijavi napišite še, če želite skupinsko zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

Potni list mora imeti dve prazni strani, eno zraven druge, za vsako državo, ki jo bomo obiskali. Veljaven mora biti najmanj 6 mesecev od datuma izstopa iz zadnje obiskane države na potovanju. V primeru pridobivanja viz veljajo pogoji države, ki zahteva vizo.

Na koledarju najdete vse naše odhode in podatke o tem, kako se skupine polnijo. Če piše nabiramo ali skoraj potrjeno, skupina še ni potrjena.

Programi se uradno izvajajo preko agencije TJ's d.o.o., Pot Draga Jakopiča 6, 1000 Ljubljana. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencije ter pogoji, opredeljeni na tej strani in v naših programih.

 

KolesarjiGlavne značilnosti potovanj s ShaPPci so:
* pristen osebni pristop (pred potovanjem, na samem potovanju in po njem)
* programi so avtorski, kar pomeni, da jih ne kopiramo (kot marsikdo drug) in da ne uporabljamo lokalnih agentov (razen, ko je to formalno zahtevano)
* programe odlikuje pestrost, hudomušnost in popotniški način odkrivanja sveta
* potovanja lahko po želji skrajšaš ali podaljšaš, kar pomeni, da se lahko skupini priključiš kasneje ali pa prej odideš, če ni dovolj časa za celotno pot
* skupine so omejene na 12 do 19 popotnikov (razen, kjer ne piše drugače)
* ShaPPce odlikuje poznavanje terena in ljudi ter pripravljenost na vsako dogodivščino - poudarek dajemo doživetjem
* vse se plačuje sproti, po cenah, ki jih priborimo za skupino; na ta način ima vsakdo vpogled v življenjske stroške in dejanske cene
* ker se vse plačuje sproti, ste fleksibilni pri izletih, nočitvah, obrokih

 

HribiZakaj s ShaPPci na pot?
* ker so na naši poti zvezde tako blizu, da bi jih lahko natrgali polna naročja
* ker so vulkani vedno zasneženi in jezera polna dežja
* ker imajo naši otoki točno sedem palm in eno divjo svinjo
* ker molilne zastavice šepetajo tvoje ime, v samostanih pa se skriva tvoj duh
* ker je z nami žur in smeh, ti pa so najboljša družba
* ker vemo, da nismo edini, se pa trudimo in za potovanja živimo
* ker je vesolje ena velika potrata prostora mi pa vemo, kako zapolniti luknje
* ker so naše zgodbe lepe in ker lahko nov list v to knjigo dodaš tudi ti

In kot pravijo naši potniki:
* ker ponujamo organizirani kaos 
* ker je z nami vse eno samo doživetje
* ker smo preračunljivo nori in noro nepreračunljivi ;-)

 

NasmehKomu odsvetujemo s ShaPPci na pot?
* ljudem, ki imajo težave s prilagajanjem skupini
* ljudem, ki imajo težnjo, da se stalno pritožujejo
* parom, ki se že doma stalno kregajo
* ljudem, ki mislijo, da si bodo na potovanju pozdravili komplekse
* ljudem, ki neradi stopijo z avtobusa in si zadevo pogledajo od blizu
* ljudem, ki stalno sitnarijo, nergajo in spravljajo ob živce ShaPPce in sopotnike
* tistim, ki pričakujejo turistično ponudbo, dobre hotele in klasično vodenje

Pa še to: Če veš, da je pri tebi doma najboljša hrana, ti povemo, da morski prašiček in pohane kobilice niso gurmanski višek. So pa posebnost. Tako kot mi. Z veseljem pa se bomo po vseh teh posebnostih, ki jih bomo skupaj poizkusili, preživeli in doživeli, odzvali vabilu, in obiskali še tvojo najboljšo domačo kuhinjo ;-)


Preporučeni linkovi

StoliFacebook ShaPPa, za vzdušje s potovanj (in za cedit sline ;-)
rok@shappa.si, za tisoč in eno vprašanje, ki te žuli v nahrbtniku
www.fedr.net, da boste videli, kaj vse se gre naš Fedr
www.slovenia-explorer.com, za najboljšo ponudbo za izlete po Sloveniji 
www.zdravinapot.si, za osnovne informacije o deželah
www.krivic.com
, da boste videli, kako fotografira naš občasni vodja fototečajev
www.aviatic.si, za ugodne letalske karte
www.staljubljana.com, za poceni avio karte za študente in mlade popotnike
www.zoranfurman.com, kot stran podobno mislečega popotnika
www.potopisnik.si
, za informacije o potopisnih večerih in o potovanjih
www.ecodalmatia.com, za sproščene eko počitnice na najlepšem otoku na svetu